petak, 28. travnja 2017.

Giaourtópites sa jogurt umakom

Fine grčke pecipale iz tave sa umakom od jogurta, mezica koja će vas očarati pod uvjetom da volite ovakve stvari naravno i grčku kuhinju.Obožavati će te ih na prvi griz.


Sastojci:

150g jogurta/gusti grčki/

oko350g glatkog brašna

6 žlica mineralne vode

2žlice preprženog svijetlog sezama

1žlica crnog sezama

1/2žličice soli

3žličice suhog kvasca

2žličica šećera

Umak od jogurta/recimo Zaziki:

1 krastavac

250g čvrstog gustog jogurta/grčki

1žličica soli/manje više po ukusu

1žličica svijetlog vinskoga octa

1žličica soka od limuna

1žlica nasjeckanog kopra

1/2žličice mente/opcionalno/meni paše ljeti/

50-70g feta sira

1 protisnuli češanj češnjaka

Par žlica maslinovog ulja


Priprema:

Napravite prvo umak od jogurta.U zdjelicu naribate oguljeni krastavac, posolite ga i ostavite stajati par minuta, ocijedite ga u cjedilu ili rukom da se dobro ocijedi.Stavite u zdjelicu sa jogurtom, solu,paprom,začinima po ukusu a potom dotjerujte okus kiselinama od octa ili soka od limuna.Promiješajte i pustite da se dobro ohladi u frižideru.

Za tijesto:

Zagrijete jogurt u lončiću na srednjoj vatri pa dodate mineralnu vodu, šećer i kvasac i obje vrste sezama,  promiješate i pustite par minuta da odstoji.Dodate brano sa solju, promiješate da se poveže u glatko tijesto.Izradite kratko na radnom stolu pa ostavite stajati na toplom mjestu/ja stavim lončić sa vrućom vodom i na to stavim zdjelu sa tijestom ona je pola sata spremne ili u zagrijanom pećnicu na 50C pola sata/ja kad ovo radim za doručak zamijesim navečer tijesto pa ostavi m bez dizanja cijelu noć u frižideru.

Tijesto podijelite na jednake dijelove/komada po želji inače po pravilu trebali bi biti veličine dlana/
Zagrijete ulje u tavi/plitko/ne treba vam duboko ulje za ovo/ne trebate za ovo djevičansko maslinovo ulje uzmite solidno maslinovo možete čak i salatno to ostavljam vama/.
Pecite par minuta sa svake strane, dok ne dobiju finu boju.
Servirate sa super umakom ili na mojim stranicama na coolki jako puno varijacija jogurt umaka .












Nema komentara:

Objavi komentar

Comments system

Disqus Shortname